Fóra | Předškolní vzdělávání
Vítejte ve fóru PV
/
zápisy dětí do 1.tř.
Milé kolegyni,
také jste měli nebo budete mít v této době určitě ve svém městě zápisy dětí do ZŠ. Když jsem já byla dítě, vůbec si nepamatuju, že jsem u nějakého zápisu byla. Nyní mi přijde, že je vše ohromně nafouknuto, tento týden u nás v MŠ bylo kvůli zápisům dost rušno, některým dětem jsme my paní uč. navrhovaly odklad, celý týden u nás byla speciální pedagožka na vyšetření školní zralosti dětí, někteří rodiče souhlasili s doporučenými odklady, někteří ne a někteří rodiče dokonce nepřivedli raději další dny do školky své dítě, když jsme si dovolili navrhnout OŠD, který byl dokonce doporučen i odborníkem z SPC!!!
A jedna holčička: "Paní učitelko, já jsem z toho zápisu nervózní . . .
"
Chudáci děti, díky bohu, že je po zápisech
Míšo,
mluvíš mi z duše! Také si myslím, že se zápisy příliš nafukují. Představ si, že rodiče trávili ve škole 3 až 4 hodiny
! Je tohle normální? (Kolegyně ze ZŠ prominou, vím, že to není všude stejné). Jednomu dítěti jsem navrhovala odklad, opravdu není zralý na vstup do ZŠ. Ale u zápisu mamince řekli, že je přijat, že je šikovný! A že kdyby snad byly problémy, může během září přestoupit do nultého ročníku. Co to udělá s dítětem nikoho nezajímá? Co to je za jednání? K čemu potom ty zápisy jsou - k tomu ještě tak sáhodlouhé - když se přijme každé dítě, byť na to nemá
?! Je to o penězích?
Mám taky zkušenost, v lednu mi do třídy nastoupil chlapec, kterého do MŠ vrátili ze ZŠ. Do školy bych ho neposlala ani teď, nemá základní znalosti ani návyky a jeho sebevědomí je po této zkušenosti na nule. Myslím že raději 5 zbytečných odkladů než jedno nervově zničené dítě po takovémto zážitku. Nejvíc mě ničí, že nevidím možnost změny. Dáša
Myslím si, že zápis do 1. třídy je pro každé dítě velkou událostí. Dítě, které je průběžně připravováno na vstup do 1. třídy a které ví, jaké povinnosti ho čekají, si utvoří určitý obraz. Zejména, když předtím mělo možnost se do 1. třídy podívat a chvíli tam pobýt, sledovat, co se děti učí, jak pracují. Zápis by měl být pro dítě takovým malým svátkem, příjemnou zkušeností... Je to také postaveno na neformální spolupráci s kantorkou elementaristkou. Co se týká nezralých dětí , je to zase záležitost rodičů. Pokud rodič nechce slyšet, nechce vidět, my to nezměníme, dokonce ani psycholog nic nezmůže. Taky si myslím, že je to i záležitost legislativy. Na Slovensku mají mateřiny trochu jiné postavení, těmto problémům se snaží předcházet. Alžběta